От Община  Пловдив изпратиха право на отговор във връзка с

...
От Община  Пловдив изпратиха право на отговор във връзка с
Коментари Харесай

Пловдив може да закупи електробуси с финансиране по програми, насочени към 10-те най-развити големи градове в страната

От Община  Пловдив изпратиха право на отговор по отношение на обявата „ Провалът на Чонов: Асеновград и Карлово взимат електробуси с пари от Европа, Пловдив – не ”. Според позицията част от публикацията не дава отговор на истината, а като допустима причина те акцентират „ незадоволителната осведоменост на създателя Благовест Андонов от TrafficNews, и заради това Тодор Чонов дължи да внесе изясненост по тематиката.
Прочетете още

Правото на отговор:

„ Вярно е, че Асеновград и Карлово са измежду 40-те общини, които ще получат общо 100 млн. лева посредством Националния проект за възобновяване и резистентност по мярката „ Екологосъобразна подвижност – пилотна скица за поддръжка на устойчивата градска подвижност “ в границите на Компонент 8 „ Транспортна съгласуваност “.

Не е правилно обаче изказванието, че Пловдив е останал отвън бенефициентите, тъй като не съм направил никакъв опит да го вкарам в листата.

Бенефициентите по тази мярка са избрани още при оповестяване на процедурата. Това са градски общини в 6-те района за обмисляне, в които има обитаеми места с над 15 000 души. Друга детайлност е, че кандидатстването наложително би трябвало да е в партньорство сред най-малко две общини и най-малко един оператор на публичен превоз, в това число междуселищен, настоящ на територията на една от общините-кандидати. Минималният размер на безвъзмездното финансиране е 2 млн. лева с Данък добавена стойност, а оптималният не може да надвишава 8,3 млн. лева с Данък добавена стойност.

Същевременно градът ни е измежду допустимите бенефициенти по Приоритет 1 „ Интегрирано градско развиване ” на стратегия „ Развитие на районите ”, където е заложено осъществяването на ограничения за устойчива градска подвижност.

Важно е да се посочи, че употребяваното разделяне на общините за задачите на процедура „ Екологосъобразна подвижност ” (с бенефициенти 40-те междинни и по-малки градски общини) по Националния проект за възобновяване и резистентност, което е застъпено и при дефинирането на допустимите бенефициенти по Приоритет 1 (10-те огромни градски общини) на стратегия „ Развитие на районите ” 2021-2027, не е несъмнено от желанията на съответна община за наличие в даден лист. То се базира на направени разбори в национални стратегически документи – и по-конкретно „ Националната идея за пространствено развиване за интервала 2013-2025 година – актуализация 2019 година ” (АНКПР).

Градските общини, възможни за поддръжка по цитираните стратегии, са разпознати въз основата на употребяваната в АНКПР методология и йерархична система от градове-центрове. Йерархизирането на центровете е осъществено посредством оценка на тяхното значение и роля по редица критерии и индикатори за динамичност на популацията и степента на развиване на техните обслужващи административни, стопански, транспортни, просветителни, културни, туристически, обществени и информационни функционалности, както е записано в АНКПР.

В утвърдената стратегия „ Развитие на районите ” е заложено, че за осъществяването на характерна цел „ Насърчаване на интегрираното и приобщаващо обществено, икономическо и екологично развиване, културата, естественото завещание, устойчивия туризъм и сигурността в градските региони ” се планува да продължи поддръжката за Столична община, в т. ч. и град София като метрополен град, в комбиниране с развиването на стеснен брой общини на центрове от 2-ро йерархично равнище с национално значение. Това са Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Това са главните полюси на напредък и балансьори на столицата, според АНКПР.

За осъществяването на характерната цел се планува целенасочена поддръжка за развиването на две от градските общини с капацитет да преминат в по-горно равнище, а точно – Видин и Благоевград, като и на Велико Търново, който демонстрира благоприятни условия и трендове да премине от 3-то към 2-ро йерархично равнище.

В тази връзка, по Приоритет 1 на стратегия „ Развитие на районите ” ще бъдат подкрепени 10 градски общини в България, съществени центрове на напредък, според обновената НКПР: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Сред дейностите, които ще се подкрепят, са включени такива за устойчива подвижност, в това число градска подвижност. Мерките могат да включват всички типове вложения в инфраструктура и съоръжение, въвеждане на интелигентни транспортни системи, цифровизация на превоза и други

Точно измежду тези ограничения е и подмяната на преносимия състав на публичния превоз с екологично чист, както и зарядна инфраструктура за чисти транспортни средства.

Именно по тази причина създадохме общинското сдружение „ Екобус ”, което не е единствено, съгласно коментара на създателя, „ виртуално и на хартия ”. Изготвен е бизнес проект. Направени са нужните предпроектни изследвания. Разработени са двете маршрутни линии, с които ще се започва. „ Екобус ” има цялостна подготвеност да кандидатства за закупуването на 20 електрически рейса незабавно след отваряне на съответните процедури и стратегии, по които бенефициенти ще са най-развитите градове в страната, измежду които несъмнено е Пловдив. ”

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР